Ce este ulcerul varicos?
Ulcerul varicos este o rana situata de obicei la nivelul gambei, datorat varicelor membrelor inferioare. Staza venoasa de la nivelul gambei asociata cu insuficienta venoasa si hiperpresiunea din varice duce la leziuni trofice ulcerative.
Cum arata ulcerul varicos si unde apare el?
Ulcerul varicos apare de obicei la nivelul gambelor in treimea inferioara si deasupra maleolelor. Ranile sunt cel mai frecvent superficiale, dar in cazurile cronice recidivate pot fi profunde, neregulate cu fibrina sau tesut necrotic.
Marginile ranii sunt neregulate, iar pielea din jur poate fi edematiata, uneori eritematoasa (rosie), alteori zona este indurata si hiperpigmentata (la nivelul gambei asa numita “dermatita ocra”)
Ulcerele varicoase au o secretie galbuie, care pateaza pansamentul sau ciorapul.
Ulcerul varicos se poate suprainfecta dand un erizipel al gambei.
Ce simptome pot aparea in ulcerul varicos?
Pacientii cu varice ale membrlor inferioare in stadii avansate, de obicei varstnici, dupa o perioada mai mare de stat in picioare, eventual dupa un mic traumatism, apare o rana care nu se mai vindeca. Pot aparea dureri la acest nivel care uneori se accentueaza noaptea cu exteriorizarea unui lichid galbui care pateaza lenjeria.
Ulcerul varicos se poate suprainfecta cu aparitia unei secretii urat mirositoare, cu inrosirea zonei si aparitia edemului.
Aceasta rana care nu se mai vindeca, pot imobiliza pacientii la pat, cu dureri nocturne importante si uneori cu aparitia depresiei. El este mai frecvent la femei.
Care este cauza ulcerului varicos?
Cauza ulcerului varicos sunt varicele in stadii avansate atat la tineri dar mai ales la varstnici.
Staza venoasa importanta a gambei data de obicei de insuficienta venoasa valvulara periferica asociata cu cresterea presiunii in venele varicoase duce la leziuni trofice ale pielii de deasupra unei vene situata in tensiune care se efractioneaza cu formarea ulcerului varicos.
De obicei el se confunda cu ulcerul trofic care apare in arteriopatiile obliterante si in diabetul zaharat.
Ulcerul varicos recidiveaza foarte frecvent, el de obicei iarna se inchide (deoarece pacientul sta mai mult in pat) si se dechide primavara (pacientul are o activitate mai mult in picioare si creste presiunea in varice).
Cum putem preveni aparitia ulcerului varicos?
Prin tratarea corecta si la timp a varicelor membrelor inferioare, impiedica aparitia ulcerului varicos, deoarece nu mai exista mecanismul fiziopatologic de aparitie.
Statul prea mult in picioare, la serviciu, acasa, de catre o persoana care are varice grabeste aparitia ulcerului varicos. Pozitia in pat cu picioarele ridicate pe o perna ajuta intoarcerea venoasa, intarziind aparitia ulcerului varicos.
Pana la tratarea varicelor, purtarea de ciorapi elastici amelioreaza circulatia de intoarcere venoasa.
Obezitatea favorizeaza aparitia varicelor si a ulcerului varicos.
Cum se trateaza ulcerul varicos?
In primul rand ulcerul varicos se trateaza prin tratarea eficienta a varicelor membrelor inferioare.
Varicele se trateaza eficient prin scleroterapie sub control ecografic, tratament neagresiv, fara operatie, fara convalescenta, cu reluarea activitatii obisnuite chiar dupa tratament (nu lipseste de la serviciu).
In cazul unei suprainfectii se trateaza medicamentos corespunzator cauzei.
Tratamentul varicelor se poate asocia cu tratamentul local al ranii, care consta in tualeta meticuloasa a plagii, aseptizarea zonei asociata cu pansamente hidroactive (in functie de stadiul ulcerului varicos).
Tramentul local al ulcerului varicos neasociat cu tratamentul varicelor duce la o rata mare a recidivelor.
In Clinica MedHelp se trateaza varicele membrelor inferioare, asociat sau nu si a ulcerului varicos, neinvaziv , fara operatie prin metode noi moderne, adaptate fiecarui pacient in parte.