Marisca hemoroidala

Ce este marisca hemoroidala?

Marisca hemoroidala este un exces de piele in jurul anusului ce apare in urma unei tromboze  hemoroidale externe (hematom perianal) sau fisuri anale.

Multiple maristi hemoroidale perianale
Multiple maristi hemoroidale perianale

Cum se formeaza marisca hemoroidala?

Trombozele hemoroidale externe produc o intindere a pielii deasupra lor, in timp daca nu sunt tratate corect dupa cateva saptamani se rezorb iar pielea ramane in exces cu formarea unei marisce hemoroidale.

Fisurile anale cronice netratate corespunzator, recidivate, duc la aparitia unui exces de piele la partea externa a lor care  se transforma intr-o marisca hemoroidala.

Mai multe episoade de tromboflebita hemoroidala cu prolabarea lor prin orificiu anal poate sa duca la aparitia mariscelor hemoroidale.

Ce simptome apar in marisca hemoroidala?

Mariscele nu dau simptome in afara faptului ca sunt inestetice.

Ele sunt de marimi variabile cuprinse intre cativa milimetri pana la 1-3 cm. Pot fi mai multe marisce hemoroidale. Inconvenientul pe care il poate da este de a pastra mai greu igiena locala. Din diverse motive (eritem, micoze, dermatite etc.) ele se pot inflama cu aparitia unei jene, usturimi, prurit (mancarime).

Cum se trateaza marisca hemoroidala?

Tratamentul medicamentos – in inflamatiile mariscelor hemoroidale se poate administra o crema adecvata cauzei inflamatiei care poate ameliora simptomatologia.

Tratamentul chirurgical – este cel care indeparteaza excesul de piele cu radiofrecventa si sutura ulterioara, dupa ce in prealabil se face o anestezie locala. Este foarte important cat de mare se face rezectia pentru a nu veni in tensiune sutura.

In Clinica MedHelp se aplica un tratament adecvat fiecarui pacient in parte in functie de gravitatea patologiei si stadiul ei evolutiv.

                                                                                       Dr. DANUT ANDRONESI

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.