Lipomul

Ce este lipomul?

Lipomul este o tumora grasoasa benigna (nu este cancer) alcatuita din tesut adipos,  situata de obicei superficial intre piele si muschi, dar poate fi uneori si profunda.

Lipom- piesa operatorie
Lipom- piesa operatorie

Unde este situat lipomul?

Lipomul se poate gasi pe toata suprafata corpului, dar mai frecvent apare la nivelul cefei, umerilor si spatelui dar poate apare si la nivelul bratelor si antebratelor, coapsei si gambelor.

Cum arata lipomul?

Lipomul contine grasime, are dimensiuni de la 1 cm la cativa cm sau zeci de cm si reprezinta o denivelare situata la nivelul pielii, de forma rotunda, ovalara sau fusiforma, de consistenta elastica, mobila pe planurile profunde si superficial.

Unele lipoame cresc in dimensiuni ajungand sa fie dureroase sau sa faca compresiuni pe alte structure anatomice.

Cate tipuri de lipoame sunt?

 • Lipomul obisnuit sau clasic – alcatuit din grasime galbena,
 • Lipomul format din tesut adipos si tesut fibros,
 • Lipomul alcatuit din tesut gras tapetat de vase de sange,
 • Lipomul format din grasime bruna,
 • Lipomul format din tesut adipos si celule fusiforme, etc.

Care este cauza aparitiei lipoamelor?

Nu se cunoaste exact cauza care duce la inmultirea celulelor adipoase dar se pare ca incarcatura ereditara poate fi o cauza. Factorii care ar ajuta la aparitia lipoamelor ar fi slabirea brusca sau ingrasarea rapida.

Ce simptome avem?

La inspectie lipoamele sunt denivelari care se palpeaza sub piele, cu dimensiuni mai frecvente intre 1 si cativa cm.

Lipom subcutanat la nivelul antebratului
Lipom subcutanat la nivelul antebratului

Lipoamele profunde pot creste mai mari si sunt de obicei mai putin mobile pe planurile profunde. Pot da dureri uneori cand comprima nervi sau cand cresc in dimensiuni intr-un timp scurt.

Unele lipoame pot fi asimptomatice dar pot deranja estetic. Ele mai pot fi situate si in cavitatea abdominala, cavitatea bucala (gura), in pelvis, in submucoasa colonului etc.

Cu ce se pot confunda lipoamele? 

Se pot confunda cu alte tumori subcutanate benigne sau maligne (cancer). Cel mai frecvent se pot confunda cu chistele sebacee, hematoamele subcutanate, liposarcomul, eritemul nodos, metastazele subcutanate, limfomul subcutanat etc.

Din acest motiv prezentarea la medic si examinarea atenta este foarte importanta pentru excluderea unor afectiuni grave, si alegerea unei conduite medicale corecte.

Ce este lipomatoza?

Prezenta de multiple lipoame la aceeasi persoana poate uneori avea o cauza genetica, cu localizare uneori sistemica dar  cu precadere subcutanata.

Se poate intalni in Sindromul Gardner (lipomatoza + tumori osoase + polipoza intestinala), boala Madelung (lipoame multiple simetrice, cel mai frecvent dispuse pe langa gat, in forma de guler).

Cum se pune diagnosticul?

 • Examenul clinic este important,
 • Ecografia de parti moi,
 • RMN – este investigatia cea mai complete (in afara de biopsia excizionala) pentru lipoamele la care examenul clinic nu poate transa diagnosticul.

Cum se trateaza lipoamele?

Tratament nechirurgical

 • Injectii cu steroizi –   nu duce la disparitia lipomului,
 • Liposuctia – nu poate inlatura tot lipomul iar reaparitia lui este frecventa.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical urmareste indepartarea lipomului si se face in urma anesteziei locale cu xilina si indeparteaza in totalitate lipomul cu rata a recidivei foarte mica. Pentru lipoamele mici – enucleerea lui, iar pentru lipoamele mari cu limitele de demarcatie mai putin exacte se practica rezectia lipomului.

Tratamentul chirurgical permite efectuarea examenului histopatologic  la formatiunile tumorale “dubioase “ rezecate, pentru aflarea exacta a originii si stabilirea malignitatii daca este cazul.

Nu necesita examen histopatologic toate lipoamele (cele la care examenul macroscopic are caractere de benignitate).

Complicatiile tratamentului chirurgical sunt rare si constau in echimoze, seroame, mic hematom, parestezii, lipa sensibilitatii cutanate temporar uneori chiar infectii.

Dr. Danut Andronesi

One thought on “Lipomul

 1. Cautand pe internetul romanesc uite ca am nimerit pe pagina dumeavoastra.
  Nu ma pot abtine sa nu zic ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe acest sait si va doresc cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.