Tromboza hemoroidala externă este o complicatie a bolii hemoroidale cu localizare în plexul venos hemoroidal extern prin aparitia de trombi (chiaguri) în aceste vene dilatate asociate cu un mic proces inflamator.
Debutează brusc după un efort de ridicare, de tuse, de defecatie (constipatie), după mai multe scaune diareice. Apare la început o senzatie de tensiune anală, apoi se asociază o durere bruscă. Se observă prin palpare aparitia uneia sau mai multor tumorete (umflături) dureroase care nu pot fi introduse prin anus în canalul anal. Nodulul perianal din tromboza hemoroidală externă are dimensiuni variate, de culoare albastru-violacee. De foarte multe ori tromboza hemoroidală externă se asociază cu edem important, numită si tromboză edematoasă. În tromboza edematoasă tegumentele sunt infiltratrate iar prin sectiunea pielii se observă mai multe chiaguri mici, greu de enucleat (scos). Ea se poate croniciza.
Evolutia boli “tromboza hemoroidala externa”este spre:
- transformare fibroasă , cronica
- (în cazul celor mici) resorbtie
- Sclerozare si transformarea într-o mariscă hemoroidală.
- În mai putine cazuri, se poate ulcera cu eliminare spontană de chiaguri.
În mult mai putine cazuri tromboza hemoroidală externă se poate infecta cu transformare în abces perianal.
Marișca hemoroidală este tegumentul (pielea) perianal în exces care poate fi stadiul final al unei tromboze hemoroidale îmbătrânite, fără o semnificatie patologică deosebită, cu un caracter mai mult estetic.
Prevenirea aparitiei trombozei hemoroidale externe se face prin reglarea scaunului (evitarea constipatiei si a diareei), evitarea condimentelor, evitarea eforturilor fizice importante, a tusei prelungite.
Tratamentul bolii “tromboza hemoroidala externa” constă în extragerea chiagului printr-o mică incizie după ce s-a efectuat în prealabil o anestezie locală cu xilină 1%- așa numita trombectomie.
Dr. Dănuț Andronesi