Este o complicatie a hemoroizilor interni sau a bolii hemoroidale care interesează hemoroizii din canalul anal si pe cei prolabati reductibili prin orificiul anal.
Apare prin afectarea plexului venos hemoroidal intern cu aparitia unor trombi si inflamatie la acest nivel.
Simptomele sunt importante cu aparitia durerilor la nivelul canalului anal si a unor mici noduli (trombi) sensibili, de culoare albastru-violacee, simptome care se accentuează după defecatie. Mai gravă este tromboflebita hemoroidală internă, prolabată si ireductibilă; este complicatia cea mai gravă si cea mai dureroasă. Procesul este ireductibil datorită tromboflebitei cu cresterea de volum a hemoroizilor si spasmului sfincterului anal intern adăugat.
În acest caz se poate asocia alterarea stării generale, febră, durere acută anală si perianală, tulburări reflexe ale urinării, de cele mai multe ori cu retenție de urină, rectoragii etc.
De cele mai multe ori în urma tratamentului corect procesul se vindecă în decurs de 2-4 săptămâni, dar poate recidiva. Alteori procesul se complică:
- Prin aparitia unor sfaceluri care se elimină împreună cu chiagurile din aceste zone trombozate
- Prin aparitia gangrenei formatiunii prolabate prin canalul anal care se elimină o ulceratie greu de tratat
- Tromboflebita se poate extinde la venele pelvisului ducând la aparitia unei flebite pelvine
- Uneori pachetele hemoroidale se pot suprainfecta, iar infectia se propagă spre spatiile perianale, perirectale si organele din micul bazin
- Mult mai rar pot apărea embolii septice
- Rectoragiile repetate pot duce la anemie.
Trebuie făcută diferenta între tumora anală sau rectală, rectocolită, condiloamele anale si tromboflebita hemoroidală. Din acest motiv prezentarea la medicul chirurg proctolog este obligatorie.
Tratamentul constă în medicamente ce cresc tonusul venos, antialgice, unguente cu efect antiinflamator local, trombectomii, unguente cu anticoagulante si la nevoie antibiotice.
Dr. Dănuț Andronesi