Prolapsul hemoroidal

Ce este prolapsul hemoroidal?

Sunt vene varicoase  dilatate patologic din plexul venos hemoroidal, atat de mari incat prolabeaza prin orificiu anal (ies afara din orificiul anal, in special dupa scaun).

Prolaps hemoroidal
Prolaps hemoroidal

Cum poate fi prolapsul hemoroidal si cum se ajunge in acest stadiu?

Hemoroizii cresc atat de mari incat ies afara prin orificiu anal.

Prolapsul poate fi reversibil  – ei se  introduc  inauntru in anus si reusesc sa stea acolo sau ireversibil – chiar daca se introduc prin anus nu reusesc sa stea la nivelul canalului anal si raman tot timpul in afara anusului (la exterior).

Acest stadiu este cel mai grav si reprezinta ultimul stadiu de evolutie. La acest stadiu se ajunge atunci cand nu se trateaza prin metode eficiente si la momentul potrivit.

Pana la ora actuala nu exista crème sau unguente pentru hemoroizi care sa faca sa dispara venele dilatate din organism, drept pentru care cremele sau unguentele nu ne pot scapa de hemoroizi. Ele au rol in combaterea uneori a  mucoasei deasupra hemoroizilor si nu sa ramanem fara ei.

Ce simptome avem in prolapsul hemoroidal?

Este forma cea mai avansata a hemoroizilor, drept pentru care si simptomatologia este foarte zgomotoasa.

Avem dureri si discomfort dupa scaun, sangerari (uneori prin leziuni provocate de lenjerie), avem o secretie mucoasa  la acest nivel care creeaza un discomfort, poate pata lenjeria, un prurit aceentuat si mai mult disconfortul de a avea tot timpul hemoroizii afara, la exteriorul anusului.

Cum prevenim aparitia prolapsului hemoroidal?

In primul rand trebuie sa prevenim aparitia hemoroizilor printr-o dieta echilibrata in care sa existe si fibre alimentare (fructe, legume, cereal, musli etc), un consum suficient de lichide (2-3l/zi), prin care evitam sa fim constipati dar nici scaunele diareice nu ne fac bine,iar consumul de condiment in exces (ardei iute, piper etc.) ne face si mai rau.

Este bines a tratam hemoroizii efficient prin metode miniinvazive (fara operatie clasica) atunci cand se poate, pana in stadiul III.

Tratamentul eficient al hemoroiziilor se face prin ligaturi elastice asociate cu fototermocoagularea in infrarosu, de un specialist proctolog cu experienta. Nu este bines a amanam tratarea lor deoarece ei tot cresc in dimensiuni pana ajung la stadiu de prolaps hemoroidal.

Cum tratam prolapsul hemoroidal?

In stadiu de prolaps hemoroidal reversibil cu greu se pot trata prin metode nonoperatorii  prin ligature elastice associate cu fototermocoagularea in infrarosu.

In prolapsul hemoroidal ireversibil – tratamentul este  chirurgical clasic prin hemoroidectomie (procedeu Milligan Morgan etc,), procedeu Whaited sau aplicarea de stapler.

Dr. Danut Andronesi

One thought on “Prolapsul hemoroidal

 1. Buna ziua
  Am si EU o problema
  Mama mea s-a operat acum o luna de prolaps hemoroidal prin procedura Milligan Morgan
  Durerile au fost si Inca mai sunt teribile adica nu s-au ameliorat deloc desi la ultimul consult acum doua saptamani doctorul a zis ca operatia se vindeca bine.
  Insa la cateva zile dupa ceva i-a provocat o diaree teribila dubland durerea.
  Dupa cateva zile in care in ceea ce priveste meniul a pus accent mai mult pe orez paine prajita cu ceai diareea a trecut aparand constipatia din nou chinuri senzatia de a merge la wc era chinuitoare deoarece nu putea sa faca nimic avand dureri groaznice.
  Am sunat doctorul care a operat-o si a recomandat uleiul de ricin
  Bun dupa cateva zile cred ca trei in care a luat cate o lingura de ricin iar pe langa mancarea normala a consumat fructe portocale etc.ce credeti?din nou diaree.
  E un adevarat cosmar prin ce trece durerile au slabit-o teribil
  Nu stim ce sa mai facem
  Daca puteti ajuta cu un sfat sau o parere astept
  Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.