Ce este hernia ombilicala?
Hernia ombilicala a adultului este o hernie directa, de slabiciune, datorita maririi progresive a inelului ombilical. Pot exista si hernii ombilicale la copil, care au alta cauza (intarziere in astuparea inelului ombilical).
Cand apar herniile ombilicale si ce este particular?
Pentru adult este particulara hernia ombilicala voluminoasa ce apare de obicei la femei in varsta, obeze, hipertensive, cu multiple sarcini, uneori cu boli pulmonare cronice asociate. Ciroza hepatica, mai ales in cazul asocierii ascitei, reprezinta un alt factor de risc.
Ce este in sacul herniar ombilical?
Sacul herniar ombilical poate contine: epiploon, colon transvers, intestine subtire, stomac etc.
Cum arata hernia ombilicala?
In herniile ombilicale voluminoase, ombilicul (buricul) apare destins, subtiat iar muschii abdominali (dreptii abdominali) sunt indepartati (diastazis). Pielea ombilicului poate avea eroziuni, ulceratii din care sangereaza, uneori eczeme etc.
Ce simptome avem?
Pacientii pot avea dureri locale, associate cu tulburari reflexe ca: greata, varsaturi, balonari abdominale, constipatie etc.
Hernia ombilicala mica se reduce usor (intra prin palpare in abdomen) dar se reface repede la efort. Hernia ombilicala voluminoasa se reduce mai greu sau uneori este nereductibila.
Ce complicatii pot sa apara?
- Incarcerarea continutului sacului herniar (nu mai poate fi redusa in abdomen)
- Strangularea herniara – in cazul unui inel fibros, in herniile mici sau obstacolele aderentiale din interiorul sacului in herniile mari, voluminoase,
- Peritonita herniara – in perforatia din strangularea intestinelor (flegmonul piostercoral),
- Complicatii cutanate – eroziuni, ulceratii, eczeme, intertrigo etc.
Ce tratament este indicat?
Tratamentul chirurgical este cel curativ, care reface peretele abdominal cu sau fara plasa de prolen. Evolutia este favorabila.