Ieri am primit un telefon de la un prieten care imi spunea ca fiul lui a “facut scaun cu sange”. Ma intreba ce inseamna asta si daca este cazul sa ia masuri.
Rectoragia reprezinta exteriorizarea sangelui prin orificiu anal. Ea poate fi in cantitate mai mica sau mai mare, cu sau fara modificarea parametrilor vitali (scaderea tensiunii arterale, cresterea pulsului), uneori necesitand transfuzii de sange, sau conducand la anemie. In functie de acesti parametrii rectoragia poate fi acuta sau cronica.
Cauzele principale care duc la pierderea sangelui prin orificiu anal sunt:
-hemoroizii interni,
-fisura anala,
-cancerul de rect sau colon,
-polipi rectali sau colonici,
-diverticuloza colonica,
-angiodisplazia colonica,
-colita radica,
-colita ischemica,
-colita infectioasa,
-boli inflamatorii intestinale,
-rectocolita ulcero-hemoragica,
-alte cauze (ulcere rectale solitare, varice colonice, ulcere colonice dupa ingestia de antiinflamatorii).
Cele mai comune si frecvente cauze de rectoragie sunt hemoroizii interni si fisurile anale. In aceste situatii rectoragia este in cantitate mica si intermitenta, caracterizata prin eliminarea de sange rosu, proaspat, ce tapeteaza scaunul sau la sfarsitul scaunului si nu este amestecat cu materiile fecale. La inceput sangerarile sunt minore, apar la sfarsitul scaunului si se repeta dupa o perioada mare de timp. Ulterior sunt mai frecvente, abundente, apar dupa fiecare scaun, odata cu cresterea in dimensiuni a hemoroizilor. In cazul fisurilor anale sangerarea este mai mica, apare dupa defecatie si se asociaza cu durerea. Pierderile mici si repetate de sange prin orificiul anal caracteristice hemoroizilor pot duce la aparitia anemiei cronice.
Cauza unei rectoragii nu este totdeauna usor de gasit, cu atat mai mult cu cat uneori hemoroizii se pot asocia si cu un cancer de rect sau polipi rectali. De aceea in cazul rectoragiilor este obligatorie explorarea endoscopica prin anuscopie, rectosigmoidoscopie sau daca este cazul colonoscopie, decizie care este luata de medic.
Rectoragia reprezinta un semnal de alarma care trebuie sa sperie pe orice pacient, motiv pentru care trebuie sa se adreseze de urgenta unui medic dintr-un cabinet de proctologie.