Ce sunt varicele ?
Sunt dilatatii venoase permanente, mariri anormale ale venelor membrelor inferioare, asociate cu tulburari parietale si tulburari de circulatie venoasa a sangelui.
Varicele pot fi:
- Congenitale,
- Primitive,
- Secundare.
Cum apare boala varicoasa ?
Inima prin sistemul arterial trimite sange incarcat cu oxigen si substante nutritive la toate tesuturile, hranind celulele. La acest nivel au loc schimburi gazoase si nutritive, care duc la deversarea de substante de degradare metabolica si dioxid de carbon in sangele venos care trebuie sa parcurga un traseu invers fata de cel arterial, adica de jos in sus, inspre inima. Sangele venos de la nivelul membrelor inferioare ajunge la inima prin sistemul venos profund in procent de peste 80% si prin sistemul venos superficial de aproximativ 20%. Sangele venos de la nivelul membrelor inferioare merge de jos in sus, antigravitational prin mai multe mecanisme:
- Contractia musculara- aceasta comprima venele
- Sistemul de valve venoase- acestea lasa sa mearga sangele de jos in sus, unidirectional, impiedicand scurgerea sa gravitationala.
Aceste valve sunt ca niste supape, putand fi competente (sanatoase) sau insuficiente (bolnave), ducand la insuficienta venoasa valvulara periferica, lasand sa se scurga sangele gravitational, ceea ce determina cresterea presiunii pe peretii laterali ai venelor cu dilatarea acestora si aparitia varicelor. Numerosi alti factori sunt implicati in aparitia si progresia varicelor- statul prelungit in picioare (la serviciu), obezitatea, sarcinile, contraceptivele, factori ereditari si familiali, calitatea colagenului etc.
Etapele evolutiei bolii varicoase:
- Stadiul prevaricos:
- Tensiune in gamba la mers sau la statul prelungit in picioare
- Parestezii, jena dureroasa
- Edem perimaleolar sau gambier in special seara, care dispare in repaus
- Stadiul varicelor constituite
- Simptome mult mai accentuate
- Se observa cordoane varicoase neregulate dilatate ce proemina sub piele
- Stadiul complicatiilor
Tipurile de varice
- Teleangiectaziile (sau venectazii “in coada de matura”)
- Vene reticulare
- Varice ale colateralelor venelor safene
- Varice tronculare- ale venelor safena mare sau mica
- Vene in teritoriul unor vene perforante insuficiente
In functie de insuficienta venei safene sunt mai multe grade de gravitate ale varicelor, de la gradul I la gradul IV.
La inspectie se pot observa modificari trofice cutanate:
- Dermatita ocra (hiperpigmentari)
- Zone de atrofie alba
- Ulcere de gamba
- Edem
Care sunt evolutia si complicatiile bolii varicoase?
Netratate, evolutia este spre agravare cu aparitia complicatiilor:
- Insuficienta venoasa cronica
- Tromboflebita varicoasa- dureri, roseata, trombi venosi
- Ulcerul varicos- rana care nu se vindeca
- Rupturi spontane sau postraumatice ale venelor varicoase cu hemoragie secundara
Cum prevenim varicele?
Evitarea constipatiei, sedentarismului, a obezitatii, a statului prelungit in picioare, a cresterii presiunii abdominale si a sporturilor care duc la acest lucru etc.
Cand trebuie sa tratam varicele?
- Cand venele sunt umflate, proeminente sub piele
- Cand aveti dureri in coapsa, gamba, care dispar cand va culcati in pat
- Cand seara picioarele sunt umflate si se dezumfla dimineata
- Cand varicele au reaparut dupa alte tratamente ( chirurgicale )
Cum tratam varicele?
- Tratament clasic chirurgical– prin crosectomie prin smulgerea venelor safene (asa numitul procedeu de stripping, impreuna cu ligatura perforantelor)
- Tratament prin congelarea venelor- crioevenare
- Extirpari de varice prin miniincizii
- De ultima generatie in tratamentul varicelor sunt tratamentul prin laser endovenos si tratamentul prin scleroterapie sub control ecografic.
Tratamentul prin laser endovenos este de ultima generatie care se aplica doar venelor safene mari rectilinii care pot fi cateterizate. Prin partea de jos a venei se introduce fibra optica care are in varf o proeminenta prin care undele laser sunt trimise circumferential la nivelul venei producand o fototermocoagulare la acest nivel.
Tratamentul prin scleroterapie sub control ecografic este tot de ultima generatie, miniinvaziv, folosit si la pacientii la care sunt contraindicate interventiile chirurgicale de orice fel. Tratamentul consta in injectarea unei substante sclerozante care se transforma in spuma in urma mixarii, in venele dilatate (varice). La contactul endovenei cu medicamentul se induce un proces de inflamatie locala limitata in urma careia se micsoreaza vena si chiar se astupa disparand varicele.
Pentru venele profunde si pentru venele safene dilatate care nu se vad cu ochiul, sub control ecografic se poate injecta substanta sclerozanta cu rezultate foarte bune.
Sangele venos de la nivelul varicelor tratate (obstruate) este preluat de sistemul venos profund.
Cand dispar venele in urma tratamentului?
Durerea si greutatea in gamba si coapsa pot sa dispara in primele zile in urma micsorarii venelor safene. Apare o imbunatatire a aspectului in peste 70% din cazuri dupa prima luna, dar uneori poate trece ceva timp pana la disparitia totala a venelor, substanta actionand peste 6-9 luni. De obicei necesita 2-3 sedinte de tratament. Intervalul dintre sedintele de tratament este de peste o luna.
Avantajele tratamentului prin scleroterapie:
- Nu necesita stresarea organismului prin anestezie generala sau alte tipuri de anestezie loco-regionala
- Nu exista convalescenta, pacientul pleaca “pe picioare” dupa tratament
- Nu trebuie sa intrerupa serviciul
- Nu are cicatrici postoperatorii
- Nu se face prin operatie clasica
Ce complicatii pot aparea?
Pot aparea mici echimoze (vanatai) la locul intepaturii care dispar singure. Cand se trateaza venele de diametru mai mare este obisnuit sa apara cordoane pe traiectul venos usor dureroase la palpare care ruleaza sub piele sau mici umflaturi pe traiectul venos care ne indica noua ca vena a reactionat bine dupa injectare. Cordoanele odata cu trecerea timpului se vor diminua disparand si varicele. Uneori pielea deasupra venei care este in curs de tratare se poate hiperpigmenta (colora) dar cu trecerea timpului culoarea revine la normal. Alteori traiectul venos care este in proces de obstruare se poate inrosi putin, tot ca urmare a unei inflamatii locale limitate care cedeaza rapid in cateva zile.