Ce sunt pietrele la rinichi? De ce apar si cum le tratezi?

Ce sunt pietrele la rinichi, de ce apar si cum le tratezi?

Sunt mai multe cauze care duc la aparitia pietrelor la rinichi, litiaza renala, cum spunem noi, medicii. Principala cauza este aportul insufficient de lichide, acei 2 litri sau 8 pahare de pahare pe care trebuie sa le consumam pe zi, apa sau ceai. Sunt anumite profesii predispose la asa ceva.

De exemplu, soferii profesionisti care nu consuma prea multe lichide tocmai din cauza meseriei sau cei care lucreaza la temperature inalte. Acestia transpira foarte mult, pierd lichide si nu consuma sufficient.

De asemenea, sunt si cauze genetice, e adevarat ca sunt mult mai rare. In aceste situatii, mai multi membri ai aceleiasi familii sunt afectati de pietrele la rinichi.

Pietrele la rinichi au diverse structuri. De aceea este foarte important daca pacientul elimina un calcul (o piatra) sa o retina si sa o dam la analiza pentru a afla structura pietrei. In urma acestei analiza, facem un tratament pentru a preveni recidiva.

Ce dezvaluie structura unei pietre la rinichi?
Piatra are o structura minerala. Se face o analiza a acestei structuri minerale, se vede din ce sunt formati calculii (de oxalati, de acid uric).

De exemplu, pacientii cu guta fac frecvent litiaza urica. Sau un alt exemplu: femeile fac frecvent infectii urinare din cauza asa-numitilor calculi de struvita. De aceea este foarte important sa stim aceasta structura minerala pentru a putea recomanda un tratament de prevenire a recidivei.

Ce simte o persoana care face sau care are calculi renali?
Litiaza renala poate fi asimptomatica. Daca o persoana incepe sa simta, este foarte grav. Ea simte atunci cand incep sa se miste si cand o iau la vale, iar principalul simptom este durerea. Este o durere extrem de puternica. Femeile care au nascut natural compara aceasta durere cu durerea de la nastere sau chiar mai puternica.

Durerea apare in regiunea lombara, la spate si pe masura ce piatra inainteaza, iradiaza anterior si inferior spre organele genitale.

Aceasta durere poate fi confundata?
Sigur ca da. Poate fi confundata cu o colica biliara, cu o piatra la fiere daca piatra la rinichi este pe partea dreapta. Sau poate fi confundata cu o apendicita, cu dureri in sfera genital si chiar cu o infectie urinara inalta. E-adevarat ca litiaza renala se asociaza frecvent chiar si cu infectiile urinare. Daca acel calcul care se elimina se blocheaza pe caile urinare, riscul foarte mare e sa asociem si o infectie urinara. Aceasta este o complicatie destul de serioasa a litiazei renale.

Cand trece durerea? Exista vreo pozitie care te ajuta sa nu mai simti durerea atat de tare?
Din pacate, durerea din colica renala nu lasa pacientul sa-si gaseasca nicio pozitie confortabila. Este agitat tocmai in cautarea unei pozitii care sa-l linisteasca. Din pacate, acest lucru nu se intampla. Ce poate sa ajute si chiar recomandam acest lucru pacientilor este caldura locala, fie printr-o perna electrica, fie printr-o sticla cu apa incalzita, sau chiar baia in cada cu apa calda. Eu recomand baia in cada deoarece pacientul sta practic cu tot bazinul in apa calda. Pare banal, dar are un efect important simptomatic si relaxeaza musculatura. Acesta este un efect therapeutic real.

Apa minerala poate favoriza aparitia calculilor?
Este foarte adevarat. Cei care locuiesc in zone cu ape minerale bogate in saruri, in special calciu, de exemplu locuitorii de la Borsec sau Sangeorz Bai au o incidenta a litiazei renale mult mai mare pentru ca apa este mult mai bogata in calciu. Atentie: nu vorbim doar de apa carbogazoasa, ci si de apa plata care este tot o apa minerala. Ce conteaza este continutul in saruri minerale si in special in calciu.

Apa tare sau apa dura cu depuneri calcaroase poate dauna? Cei care locuiesc la tara si au fantini pot fi afectati?
Este exact aceeasi problema. In Romania apa este dura si de aceea, nu recomandam pacientilor sa consume apa de la robinet sau apa din fantana tocmai pentru ca este dura (e adevarat ca aceasta apa are un gust placut minunat).  E important sa folosim filtre prin care sa putem retine o cantitate cat mai mare din acele minerale.

In momentul cand piatra s-a hotarat sa o ia la vale, cat poate dura durerea pacientului?Litiaza renala
Depinde de norocul fiecaruia si de cat de mare este piatra. Pietrele micute pana-n 5 mm in 90% din cazuri se elimina fara niciun simptom sau cu un discomfort foarte mic. Cu cat este mai mare piatra, evident riscul sa se blocheze este mai mare. Se apreciaza ca o piatra de dimensiuni medii cam in 3-4 saptamani ajunge sa strabata intregul aparat urinar sis a fie eliminata, daca nu avem ghinionul sa se blocheze pe caile urinare. In acest caz, trebuie interventie urologica pentru a se rezolva acest lucru.

La cine este mai dureroasa eliminarea pietrei: la femei sau la barbati?
Femeile din punct de vedere fiziologic sunt construite cu un prag al durerii mai ridicat. Noi suntem create sa suportam durerile nasterii si de aceea, in general, femeile suporta mai usor orice fel de durere. Femeile suporta in general mai bine durerea decat barbatii.

Pietrele la rinichi pot fi operate sau sparte?
Exista variate metode ce fac parte din apanajul urologiei. Cea mai buna si cea mai putin invaziva este aceasta “spargere”sau litotritie. Practic, piatra se sparge cu ajutorul unor ultrasunete, insa nu se poate aplica pentru orice fel de piatra. In primul rand, trebuie sa aiba niste dimensiuni minime, cam 7-8 mm pentru ca acele untrasunete sa poata fi focalizate si trebuie sa fie localizate in anumite regiuni (cel mai bine este sa fie la nivel renal). Pietrele mai jos localizate nu pot fi sparte prin litotritie. Daca piatra a inceput s-o ia pe caile de eliminare si s-a blocat pe ureter, acolo nu mai poate fi Sparta. Exista interventii urologice. Fie printr-o mica interventie chirurgicala se introduce un aparat la nivelul pietrei si se poate sparge asa . Fie pe cai inverse se poate extrage calculul pe caile urinare.

Exista complicatii ale litiazei renale?
Categoric. Cea mai frecventa complicatie este infectia urinara. Aceasta este o complicatie potential grava pentru ca piatra blocandu-se si infectia urinara poate evolua mult mai grav urcand spre rinichi. In situatiile extrem de grave se poate ajunge chiar la compromiterea rinichiului si pacientul sa ajunga sa-si piarda acel rinichi.

Se poate bloca urina?
Da, se poate bloca. Vorbim in primul rand de pacientii care au un singur rinichi. Daca piatra se blocheaza, evident ca se blocheaza si urina ducand la insuficienta renala acuta. Poate necesita dializa.

Extrem de rar se intampla sa eliminam pietre simultan pe ambii rinichi ca se se blocheze ambii.

Daca un om bea 5 litri de apa pe zi, supra solicita rinichii?
Nu supra solicita rinichii. Sigur, acel om nu trebuie sa aiba contra-indicatii pentru un aport atat de mare de lichide, ca de exemplu pacientii cardiaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.