Ce este condilomatoza anala si perianala?
Sunt excrescente albicioase situate la nivel anal, perianal si uneori chiar in interiorul canalului anal cu aspect de conopida.
Cine produce condilomatoza anala?
Este produsa de un virus HPV (virusul papiloma uman) care afecteaza aproximativ 0,5-1% din populatia generala. Este mai frecventa la femei (20%) decat la barbati (10%).
Cum se transmite boala?
Cea mai importanta cale de transmitere a condilomatozei anale este contactul sexual, dar infectia se poate transmite si prin contactul intim al leziunilor cu pielea sanatoasa sau prin manevre de grataj (scarpinat). Lenjeria intima infectata poate transmite boala.
Cum se manifesta boala?
Virusul HPV produce niste excrescente carnoase numite si veruci in zona anala, perianala si uneori chiar in canalul anal de culoare albicioasa, gri, roz sau chiar rosii cu dimensiuni in crestere de la 1 la 10 mm sau chiar mai mari (cu trecerea timpului) de aspect conopidiform.

Pacientii acuza prurit anal (mancarime), disconfort in zona anoperianala, anus umed (o secretie anala care poate pata lenjeria), sangerari, si dureri dupa emisia materiilor fecale (scaun).
Leziunile conopidiforme pot produce disconfort, fisuri, arsuri, dureri in timpul contactului sexual, sangerari iar uneori se pot suprainfecta cu secretii urat mirositoare.
Este intalnita mai frecvent la pacientii HIV pozitiv.
Cum se pune diagnosticul de condilomatoza anala?
Inspectia zonei anoperianale de medic pune in evidenta prezenta excrescentelor albicioase, roze in zona afectata.
La tuseul rectal degetul examinator este “zgariat” de aceste formatiuni la nivel anal dar si la nivelul canalului anal.
Anuscopic se observa si la nivelul canalului anal acelasi tip de noduli ca si perianal.
Inspectia zonei perianale cu dermatoscopul observa mai detaliat leziunile.
Biopsia leziunilor conopidiforme mai mari. Exista posibilitatea transformarii leziunilor nodulare mai mari in cancer anal.
Cum tratam condilomatoza anala?
In primul rand pacientii cu aceasta patologie trebuie sa se prezinte la medic pentru consultatie. Tratamentul este complex medical si chirurgical in functie de gravitate.
Tratamentul medical:
– de stimulare a imunitatii,
– aplicatii cu acid tricloracetic,
– aplicatii cu derivati de podofilina,
– tratament cu interferon si fluorouracil.
Tratament chirurgical:
- Excizia chirurgicala cu electrocauterul
- Excizia chirurgicala cu radiofrecventa,
- Fototermocoagularea,
- Criochirurgie.
Metodele de tratament sunt combinate in functie de gravitate si sunt necesare controale periodice pentru a observa eventuale reinfectari sau recidive.