Ce sunt infectiile urinare si cum le poti preveni?
A venit iarna, a venit frigul, au venit problemele “cinstite”. Este adevarat mitul ca daca stam cu picioarele goale in frig sau pe gresie, putem raci in zonele intime?
Dr. Andreea Andronesi: Sigur ca da, trebuie sa avem mare grija, mai ales femeile. Noi suntem predispose la infectii urinare, iar frigul scade apararea la nivelul sistemului urinar si atunci trebuie sa avem si mai multa grija de noi in aceasta perioada.
Ce sa le zicem sotilor sau iubitilor nostri daca ne vad cu sosetele in pat? Sau mai bine, stam incaltati in casa?
Dr. Andreea Andronesi: Depinde de cat de gros stam incaltati. E ok in anumite limite, dar trebuie sa avem grija la frig si curent.
De cate feluri sunt infectiile tractului urinar ca am inteles ca sunt pe etaje. De jos in sus sau de sus in jos?
Dr. Andreea Andronesi: In general, transmiterea este de jos in sus, cea mai frecventa este cistita. Cistita afecteaza zona vezicii urinare. Are acele simptome neplacute de usturime la urinat, urinam des, dar cantitativ este foarte putin. Sau ai senzatia de urinare, te duci la toaleta, dar nu se poate. Urina este tulbure, urat mirositoare. Aceasta este boala numita “cistita”.
Pe locul doi ca frecventa tot ca infectii urinare joase sunt uretritele. Acestea sunt boli cu transmitere predominant sexual si sunt mult mai simptomatice la barbati.
Ce patesc barbatii?
Dr. Andreea Andronesi: exista o mica secretie uretrala care apare in special dimineata. Se numeste picatura matinala. La femei, frecventa e asimptomatica, dar femeile sunt purtatoare si transmit mai departe infectia.
Infectiile urinare inalte sunt acele pielonefrite acute, cel mai frecvent sunt urmarea unor infectii urinare joase incomplete tratate sau neglijate sau chiar a unor factori favorizanti. Ca de exemplu, femeile gravide sunt mult mai predispuse datorita, pe de o parte, stazei urinare favorizate de uterul gravid (ramane urina in vezica urinara si stagneaza deoarece uterul apasa pe vezica). D asemenea, hormonii sunt secretati in numar mult mai mare in perioada sarcinii ceea ce favorizeaza aceasta staza a urinii in vezica urinara.
Pe langa femeile gravide, pacientii diabetic au o aparare mult mai proasta la nivelul sistemului urinar si sunt mult mai predispusi la asa numitele pielonefrite.
Ca simptome, pe langa simptomele unei cistite, pielonefrita acuta este mult mai zgomotoaza clinic. Pacientul sau pacienta prezinta febra, o alterare a starii generale, poate sa asocieze dureri abdominale, greata, varsaturi si deshidratare. De multe ori, o pielonefrita acuta necesita internare si tratament in spital.
Cafeaua dauneaza atunci cand ai o problema?
Dr. Andreea Andronesi: Nu dauneaza in mod direct in sensul ca favorizeaza o infectie urinara. Dar substantele incitante de tipul cafelei, alcoolului, condimentele, bauturile acidulate agraveaza si mai mult simptomatologia si iritatia la nivelul vezicii. Si atunci simptomele sunt mult mai accentuate.
Cum descoperim ca avem infectie urinara? Ne luam dupa simptome si ne tratam singuri? Sau facem niste analize specific?
Dr. Andreea Andronesi: Nu recomandam in niciun caz tratamentul “babesc”. Suspiciunea exista pe simptome, dar sunt si alte boli care pot avea aceleasi simptome. Diagnosticul de certitudine se pune pe examenul de urina. Un sumar de urina se face foarte simplu din prima urina de dimineata si nu doare absolute deloc. Dar cu certitudine trebuie facuta urocultura si este cel mai corect asa inaintea inceperii tratamentului antibiotic sa recoltam urocultura inainte.
Infectia tractului urinar poate porni si de sus in jos? Si aici ma refer la pietrele de la vezica urinara care mergand la vale, pot face niste “santuri”. Pot provoca infectia urinara?
Dr. Andreea Andronesi: Sigur ca da. Pietrele, in mod special in momentul cand se blocheaza la anumite nivele, pot provoca aparitia stazei urinare in amonte (adica, mai sus). Urina sta acolo si orice staza urinara favorizeaza infectiile urinare.
Exista mult mai rar infectii care sunt date de infectii de la nivelul altor organe, dar aceasta este mult mai rar. De exemplu, un acces hepatic sau un acces prin alte organe, adica bacteriile trec in circulatia sangvina si poate inclusiv rinichiul sa fie tinta acestor bacterii care trec in circulatia sistemica.
Vedem permanent mesajele de interes general care ne spun ca ar trebui sa bem cel putin 2 litri de lichide. Ar ajuta sa ne fereasca de infectiile urinare daca am bea mai multa apa?
Dr. Andreea Andronesi: Da, este foarte important. Pe de-o parte, consumul adecvat de lichide reduce riscul litiazei renale care este factor favorizant al infectiilor urinare. De asemenea, cu cat urina este mai concentrata, daca anumiti germeni au patruns in sistemul urinar, ei se pot inmulti mai usor. Practic, prin aportul corespunzator de lichide, noi realizam un fenomen de spalare al aparatului urinar si diluare a acestor microbi.
Fetele se feresc de foarte multa apa pentru ca trebuie sa mearga des la toaleta. Cum recomandati sa bem apa in asa fel incat sa nu o eliminam din 5 in 5 minute?
Dr. Andreea Andronesi: Cei doi litri recomandati pe zi trebuie distribuiti in mod uniform pe parcursul intregii zile. Nici nu foloseste daca bem 2 litri in 2 ore. Practic, in restul zilei urina este concentrata, deci nu ne atingem scopul. Dimineata un pahar, dupa 2-3 ore inca un pahar, etc.
La menopauza mai poti face aceste boli?
Dr. Andreea Andronesi: Sigur ca da. Femeile la menopauza fac mult mai frecvent infectii urinare datorita modificarilor care apar inclusiv la nivelul sistemului genital. Apare aceasta atrofie a epiteliului de la nivel genital si apararea anti-infectioasa este mult mai slaba la femeia la menopauza. Astfel, infectiile sunt mult mai frecvente.
Nici barbatii peste 50 de ani la andropauza nu sunt feriti datorita modificarilor care apar la nivelul prostatei, acea hipertrofie de prostata. Aceasta hipertrofie de prostata, prin staza pe care o favorizeaza, automat favorizeaza si infectiile urinare.
Piata e invadata de produse naturiste: plicuri, pastile,pilule, tablete. Ce se recomanda intr-o infectie urinara? Suplimente alimentare sau medicamente?
Dr. Andreea Andronesi: In primul rand, categoric antibioticele administrate corect conform anti-biogramei. Altfel, nu au efect pe infectia urinara propriu-zisa si apar si reactii adverse la antibiotic daca le administram aiurea. Niciun antibiotic nu se ia precum o bomboana.
Suplimentele sunt adjuvante si noi le recomandam. Acestea nu trateaza, ci previn sau ajuta tratementul cu antibiotic. Acestea amelioreaza, sunt foarte bune simptomatice si noi le folosim foarte mult la pacientele sau pacientii care fac des infectii urinare pentru a incerca sa reducem recidiva frecventa.
Ce spuneti despre infectiile urinare la copii? Un telespectator ne intreaba “fetita mea are in zona genitala mici punctulete rosii. Poate fi un simptom de infectie urinara?”
Dr. Andreea Andronesi: Poate fi mai degraba o iritatie si trebuie avut grija la lenjeria folosita (recomandam lenjeria de bumbac).
Infectiile urinare sunt mult mai rare la copii. Ca si la adulti, sunt mai frecvente la fetite decat la baietei. Dar orice infectie urinara mai ales la copilul mic trebuie tratata cu foarte multa atentie si poate fi un semnal de alarma pentru o eventual malformatie la nivelul aparatului urinar. Aceasta datorita faptului ca infectiile sunt mult mai rare la copii decat la adulti.
Absorbantele zilnice pot feri doamnele de infectiile urinare sau favorizeaza aparitia lor? Si aici ma refer la umezeala, la uscaciune etc.?
Dr. Andreea Andronesi: In niciun caz nu favorizeaza. Trebuie avut grija pentru ca sunt femei care pot dezvolta reactii alergice inclusive la aceste tampoane zilnice. Eu zic ca ajuta la igiena. Este extrem de importanta igiena intima la femei care sunt mult mai predispuse la infectii urinare.
Recomandati slipul tanga?
Dr. Andreea Andronesi: Noi nu recomandam asa ceva, nici in ceea ce priveste sanatatea zonei perieanale, cat si rectoanale, deoarece creste riscul de probleme proctologice: hemoroizi, fisuri anale etc. Nu sunt sanatoase, dar sunt frumoase.