Abcesul anal este inflamația asociată cu puroi la nivelul peretelui canalului anal și în sfincterul anal.
De cele mai multe ori apare în urma agravării unei criptite sau papilite, în urma suprainfectării unei fisuri anale cu constituirea abcesului anal.
El evolueză încet, mărindu-se și disociind fibrele mușchiului sfincter anal încercând să se evacueze spontan fie la marginea anusului în exterior fie spre interiorul rectului sau canalului anal. El se poate agrava prin expansiune spre submucoasă, în lungul fibrelor circulare dând abcesul în potcoavă, în lungul fibrelor longitudinale ale rectului sau mai grav în spațiile pelvisubperitoneale dând flegmonul de fosă ischiorectală.
Abcesul este format din mai multe componente: cripta de origine, cavitatea abcesului, fuzeul de apariție și fuzeul prin care poate expansiona spre formele grave.
Abcesul are mai multe forme de evoluție:
- Forma de început (de debut)- este bine de ajuns la medic în formele incipiente pentru a evita apariția complicațiilor.
Apare durerea lateral de anus cu caracter pulsatil, edemul localizat cu apariția unei umflături la acest nivel. Se poate percepe la tușeul rectal cripta inflamată și o zonă dureroasă, infiltrată a peretelui anal. Starea generală poate fi alterată cu apariția febrei sau subfebrilitate, mici frisoane, constipație, agitație etc.
- Forma de maturizare a abcesului cu constituirea colecției purulente.
Durerea se accentuează, are caracter pulsatil, apar edemul și roșeața pielii din zona anală și perianală bombată cu o umflătură în tensiune la acest nivel. Tușeul rectal este foarte dureros și este bine de făcut doar după anestezie locală.
- Forma fistulizată spontan- în urma evoluției colecția se deschide spontan în interiorul canalului anal sau la exterior prin pielea perianală. Evacuarea abcesului duce la scăderea simptomatologiei, dând pacientului falsa impresie de vindecare.
Evoluția acestei forme duce de cele mai multe ori la fistula perianală.
Tratamentul doar medical sau conservator al abcesului anal cu antibiotice este o greșeală, el se poate croniciza ducând la complicații. Tratamentul chirurgical, cât mai rapid aplicat, este cel mai eficient, cu scurtarea evoluției bolii și împiedică apariția complicațiilor. El constă în incizia abcesului cu evacuarea puroiului, debridarea, lavaj cu soluții antiseptice după prealabila anestezie și meșajul cavității evacuate. Se asociază antialgice, antiinflamatorii și antibiotice.
Dr. Dănuț Andronesi